•      •   
  • 2397061900
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ανακοινώσεις

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ - ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "SMART URBANA" ΣΤΟ HORIZON 2020

Cyber-Physical Systems Engineering Labs

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ - ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "SMART URBANA" ΣΤΟ HORIZON 2020

Ο Δήμος Βόλβης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού του προγραμματισμού, στη βάση της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, καταγράφοντας αρχικά την υφιστάμενη κατάσταση, έχει θέσει ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει τους ακόλουθους θεματικούς αναπτυξιακούς τομείς για το σύνολο των δράσεών του:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αναβάθμιση.
  • Διαχείριση και αξιοποίηση απορριμμάτων.
  • Βελτίωση, ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
  • Προώθηση και ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
  • Προώθηση της Παιδείας, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού και ανάδειξη της πολιτιστικής κουλτούρας και κληρονομιάς.
  • Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής, των Παρεχόμενων Υπηρεσιών προς τους Δημότες και της Εύρυθμης Λειτουργίας του Δήμου.
  • Προστασία και Διαχείριση του Φυσικού Περιβάλλοντος.
  • Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο προγραμματισμός αυτός θα επιτευχθεί έχοντας μεταξύ άλλων ως στόχο την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και την καινοτομία. Κεντρικός θεματικός τομέας με τον οποίο συνδέονται όλοι οι υπόλοιποι αποτελεί η εύρεση χρηματοδότησης αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή. Τους τελευταίους 12 μήνες έχει αναπτυχθεί μία συστηματική προσέγγιση διερεύνησης για απορρόφηση κεφαλαίων από Ευρωπαϊκά και Εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Κάθε ένα από τα προγράμματα αυτά εξυπηρετεί συγκεκριμένες στρατηγικές και καθορισμένους στόχους με προοπτική την αποδοτικότερη αξιοποίηση των χρηματικών διαθεσίμων τους. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί πάνω από 25 χρηματοδοτικές προτάσεις συνεργαζόμενος με περισσότερους από 100 ευρωπαϊκούς δήμους, ερευνητικά κέντρα και φορείς από το σύνολο σχεδόν των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα αποτελέσματα των προτάσεων αυτών έχουν αρχίσει και ανακοινώνονται, έτσι τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε η πρόταση με ακρωνύμιο "Smart Urbana" η οποία είχε κατατεθεί στο πλαίσιο του CPSELabs project που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020. Η πρόταση αφορά στην εφαρμογή και αξιοποίηση καινοτόμων συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αναπτύσσοντας ένα Smart City Monitoring, με ενημέρωση των πολιτών σε πραγματικό χρόνο και παροχή ψηφιακών υπηρεσιών για την βέλτιστη εξυπηρέτηση του πολίτη και την αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου.

To καινοτόμο σύστημα Smart City Monitoring που θα αναπτυχθεί θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στον κόσμο και θα αποτελέσει ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο για τη μετάβαση του Δήμου Βόλβης σε ένα Δήμο καινοτόμο και «έξυπνο», στα πρότυπα των Smart Cities.

Στη συγκεκριμένη πρόταση συμμετέχουν Δήμοι από την Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα (Δήμος Βόλβης) και συντονιστής της πρότασης είναι η Ένωση για τη Βιώσιμη Καινοτόμα Ανάπτυξη στην Οικονομία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία (ASIDEES) από την Αυστρία.

Ο Δήμος Βόλβης θα διαχειριστεί καινοτόμα συστήματα για τον έλεγχο της κατανάλωσης της ενέργειας, του νερού, της διαχείρισης των αποβλήτων, της κυκλοφορίας, του οδοφωτισμού, των κτιρίων, του μηχανολογικού εξοπλισμού, της αντιμετώπισης των έκτακτων καταστάσεων, της ενίσχυσης της ασφάλειας, της βελτίωσης των τουριστικών υπηρεσιών και της έγκαιρης και πλήρους ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών και τουριστών.

Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος και των πιλοτικών του εφαρμογών θα μπορέσουν στη συνέχεια να εφαρμοστούν και σε άλλους τομείς, πάντα με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της ζωής των δημοτών.


Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ
Σταυρός Θεσσαλονίκης
Τ.Κ. 57014

Γραμμή Δημότη: 2397061900
Δημοτολόγια: 2397027535
Οικονομική Υπηρεσία: 2397330200
Γραμματεία Δημάρχου: 2397061661
E-mail: dimos@dimosvolvis.gr

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2014-2020»
Χάρτης Δήμου Βόλβης

Κατεβάστε τον χάρτη του Δήμου Βόλβης
για συσκευές Android
από το link: tiny.cc/n8okbz

Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης
ΚΕΠ
ΥΕΑΗΔ
Δι@ύγεια • διαφάνεια στο κράτος
ΣΥΖΕΥΞΙΣ
ΠΚΜ Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης
© 2020 Δήμος Βόλβης | Όροι χρήσης | Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων • Σχεδιασμός Ιστοσελίδας Infinite ICT