•       •   
  • 2397061900
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο Δήμος Βόλβης Φιλοξένησε την Γκρέτσια Σαλεντίνα

Εξήντα μαθητές και εκπαιδευτικοί γνώρισαν τις ρίζες τους, οκτώ δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι των ελληνόφωνων δήμων της Κάτω Ιταλίας συζήτησαν τις προοπτικές τουριστικής συνεργασίας στον Σταυρό, ενώ Έλληνες και ξένοι απόλαυσαν την παραδοσιακή γκρεκάνικη μουσική Notte della Taranta

Με το συμβολικό φύτεμα μιας ελιάς στον Σταυρό, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας και ο πρόεδρός της Γκρετσία Σαλεντίνα και δήμαρχος του Καστρινιάνο ντέι Γκρέτσι Ρομπέρτο Καζαλούτσι, ένωσαν Ελλάδα και Κάτω Ιταλία, βάζοντας νέες ρίζες στη φιλία των δύο πλευρών.

Ο δήμος Βόλβης επί δέκα ημέρες φιλοξένησε στελέχη δημοτικών αρχών, μαθητές και εκπαιδευτικούς από τους 12 ελληνόφωνους δήμους της περιοχής του Σαλέντο, στην ιταλική επαρχία του Λέτσε, τμήμα της περιφέρειας της Απουλίας, οι οποίοι συγκροτούν την Ένωση Δήμων της Γκρετσία Σαλεντίνα (Unione dei Comuni della Grecìa Salentina).

Ειδικότερα, σήμερα ολοκληρώθηκε η φιλοξενία από τον δήμο Βόλβης 50 μαθητών Γυμνασίων και 10 εκπαιδευτικών συνοδών τους, στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων Σταυρού. Τα παιδιά των ελληνόφωνων περιοχών του Σαλέντο, παράλληλα με τις διακοπές τους στις ακτές τους Στρυμονικού κόλπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν για πρώτη φορά την Ελλάδα, κοιτίδα της καταγωγής τους, να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό, τα έθιμα και την ελληνική γαστρονομία, και το κυριότερο να συναναστραφούν με ελληνόπουλα.

Παράλληλα, φιλοξενήθηκε στον δήμο Βόλβης αντιπροσωπεία από την Γκρέτσια Σαλεντίνα αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Ένωσης των ελληνόφωνων δήμων και δήμαρχο του Καστρινιάνο ντέι Γκρέτσι Roberto Casaluci, τον δήμαρχο του Καρπινιάνο Mario Bruno Caputo, τον δήμρχο του Σολέτο Graziano Vantaggiato, την αντιδήμαρχο του Μαρτάνο Antonella Tremolizzo, την αντιδήμαρχο του Καστρινιάνο Anna Carmen Greco, την αντιδήμαρχο του Μαρτινιάνο Claudia Guido, την αντιδήμαρχο της Γαλατίνα Maria Grazia και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Καρπινιάνο Giorgio Fontanas.

Τα μέλη της αποστολής, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στον Σταυρό, συζήτησαν με τη δημοτική αρχή και τους επαγγελματικούς/τουριστικούς φορείς του δήμου Βόλβης, τις δυνατότητες συνεργασίας στον τουριστικό τομέα

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η πολύπλευρη συνεργασία των δυο πλευρών, η οποία εγκαινιάστηκε επίσημα πριν ένα περίπου μήνα με συμφωνία που υπεγράφη, στην πόλη του Μαρτάνο.

«Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία», τόνισε ο κ. Λιάμας, «γιατί η περιοχή του Σαλέντο συνδέεται με δεσμούς αίματος με την Ελλάδα και διατηρεί την ελληνική γλώσσα μετά από 2.500 χρόνια. Νιώθουμε υποχρέωση και ικανοποίηση να φιλοξενούμε στα χώματα της Μακεδονίας, τα παιδιά των ελληνόφωνων περιοχών του Λέτσε και επ’ ευκαιρίας θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια για την πολύτιμη συνδρομή τους σε αυτή τη φιλοξενία, την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, καθώς και την Ευαγγελία Ναούμ, που αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο με τη Γκρετσία Σαλεντίνα. Είμαι βέβαιος πως αυτή η συνεργασία, θα μετεξελιχθεί σε μια θερμή σχέση φιλίας ανάμεσα στον δήμο Βόλβης και την ελληνόφωνη κοινότητα της Κάτω Ιταλίας».

Στο μεταξύ, πλήθος κόσμου παρακολούθησε στο λιμάνι του Σταυρού την περασμένη Δευτέρα 24 Ιουλίου το μοναδικό πρόγραμμα παραδοσιακής γκρεκάνικης μουσικής τη «Νύχτα της Αράχνης» (Notte della Taranta), που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το συγκρότημα Kamafei της Κάτω Ιταλίας. Μικροί και μεγάλοι, Έλληνες και ξένοι τουρίστες χόρεψαν στους ξέφρενους ρυθμούς της Πίτσικα (Pizzica), ενός παραδοσιακού χορού της Απουλίας σαν ταραντέλα, που σύμφωνα με την παράδοση αποδίδει με γρήγορες χορευτικές κινήσεις την προσπάθεια να εξουδετερώσουν τις παρενέργειες από το τσίμπημα (pizzica) μιας αράχνης ταραντούλας (taranta).

Η φιλοξενία της αποστολής από το ελληνόφωνο Σαλέντο, συνέπεσε με τους φετινούς εορτασμούς της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου του Σταυρού, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Βόλβης διοργάνωσε μουσική εκδήλωση αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και τη Γιορτή της Θάλασσας, όπου παράλληλα με τη μουσικοχορευτική βραδιά προσφέρθηκαν στον κόσμο δωρεάν θαλασσινοί μεζέδες