Εκτύπωση

Μήνυμα Δήμαρχου Βόλβης για την εθνική επέτειο

Η φετινή εορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας, μας γεμίζει με αντικρουόμενα συναισθήματα.
Μας διακατέχει λύπη για την αδυναμία οργάνωσης ενός εορτασμού αντάξιου αυτής της ιστορικής επετείου.

Μας στενοχωρούν οι κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα μας, στις οποίες μας βρίσκει η 25η Μαρτίου, με συμπολίτες μας να δοκιμάζονται και όλοι μας να ανησυχούμε.
Όμως η Ελληνική Επανάσταση του 1821, στέλνει ακριβώς τα κατάλληλα μηνύματα αυτή τη περίοδο.
Μας δίνει το παράδειγμα να συσπειρωθούμε μπροστά και σε αυτόν τον νέο αόρατο εχθρό, ώστε να διεκδικήσουμε ένα ουσιαστικό συστατικό της ύπαρξής μας: τότε την ελευθερία μας, σήμερα την ίδια τη ζωή μας.
Μας δίνει το παράδειγμα της αλληλεγγύης, όπως επέδειξαν όλοι εκείνοι οι πατριώτες, που με πίστη συστρατεύτηκαν το 1821 για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό.
Μας δίνει το παράδειγμα της αυτοθυσίας για το κοινό καλό, που τότε είχε την μορφή ακόμα και της θυσίας της ζωής, ενώ σήμερα επιβάλει τον αυτοπεριορισμό μας, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους οικείους μας και τους συμπολίτες μας.

Συνδημότισσες, συνδημότες,

Η ανάσταση του Γένους σήμερα, δεν τιμάται με παρελάσεις και ηχηρούς λόγους. Τιμάται με την υπευθυνότητα που θα δείξουμε σήμερα, να διατηρήσουμε αλώβητη την Ελλάδα και να μη θρηνήσουμε εκατόμβες θυμάτων από τη φονική πανδημία.
Το αίμα που έχυσαν οι πρόγονοι μας για να ζούμε εμείς ελεύθεροι, οφείλουμε να το δώσουμε εμείς  σήμερα μέσω των αιμοδοσιών, για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται στα νοσοκομεία.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου που εορτάζουμε, στέλνει κυρίαρχα το μήνυμα της ελπίδας σε όλη την Ελλάδα, τονίζοντας μας ότι η Θεοτόκος και ο Θεός θα μας βοηθήσει και σε αυτή την δύσκολη ώρα.
 Ας αναλογιστούμε πόσο επίκαιρα είναι σήμερα, τα λόγια του Θόδωρου Κολοκοτρώνη:
«Είναι θέλημα Θεού. Είναι κοντά μας και βοηθάει, γιατί πολεμάμε για την πίστη μας, για την πατρίδα μας, για τους γέρους γονιούς, για τα αδύνατα παιδιά μας, για την ζωή μας, την λευτεριά μας… Και όταν ο δίκαιος Θεός μας βοηθάει ποιος εχθρός ημπορεί να μας κάνει καλά…».
Ενωμένοι για μια ακόμη φορά μπορούμε και πρέπει να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση για το έθνος μας.

 
Διαμαντής Ι. Λιάμας
Δήμαρχος Βόλβης