Εκτύπωση

Τοποθετούνται 12.515 Led Φωτιστικά στον Δήμο Βόλβης

Άρχισε η διαδικασία αντικατάστασης όλου του κοινόχρηστου φωτισμού με σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα «έξυπνων πόλεων»

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση – αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων και εφαρμογές Smart Cities με εξοικονόμηση ενέργειας στον Δήμο Βόλβης», ώστε και ο δήμος Βόλβης να εισέρθει δυναμικά στη νέα εποχή των «έξυπνων» πόλεων (Smart Cities).

Ο δήμος Βόλβης με το έργο αυτό συμβάλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας (μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 40%) έως το 2030 και την αύξηση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, με μία σύγχρονη, «πράσινη», αξιόπιστη, ανταγωνιστική και αποτελεσματική αναβάθμιση των υποδομών του.

Με αυτή τη δράση ο δήμος Βόλβης πληροί συνδυαστικά τα κριτήρια Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης, με απώτερο σκοπό την προστασία των πολιτών από περιβαλλοντικές πιέσεις και κινδύνους για την υγεία και την ευημερία.

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση 12.515 φωτιστικών τύπου LED, που θα οδηγήσει σε εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 80,19%, με συνολικό όφελος για το Δήμο πάνω από 1,25 εκατομμύρια ευρώ και με επιπλέον μηδενισμό όλων των εξόδων συντήρησης, καθώς ο ανάδοχος (Ένωση εταιρειών «ΟΤΕ Α.Ε.– ΓΚΛΟΜΠΙΤΕΛ A.Ε.») έχει την υποχρέωση της αποκατάστασης κάθε βλάβης εντός 24ωρου και σε βάθος 12ετίας, μηδενίζοντας τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης του δήμου.

Στο νέο σύστημα οδικού φωτισμού, θα εφαρμοστούν σε πιλοτικό επίπεδο τεχνολογικές εφαρμογές, μέσω των οποίων, τα φωτιστικά μπορούν να προειδοποιούν με ειδικούς αισθητήρες, για τις περιπτώσεις πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Στα οφέλη εντάσσεται και το θετικό ενεργειακό αποτύπωμα που αποκτά ο δήμος Βόλβης, δίνοντας δυνατότητα ένταξης σε πρωτοποριακά ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας: «Η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας προς όφελος του πολίτη αποτελεί κύρια ευθύνη της δημοτικής αρχής. Από τους μικρότερους οικισμούς έως τις μεγάλες αστικές περιοχές, όλοι θα έχουν δυνατότητα σε ποιοτικό και χωρίς προβλήματα οδικό φωτισμό. Παράλληλα, μειώνουμε δραστικά την ενεργειακή επιβάρυνση στο περιβάλλον, εξοικονομώντας ποσά που θα διατεθούν σε επενδύσεις επέκτασης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ήδη συνεργεία της αναδόχου εταιρείας στο πλαίσιο υλοποίησης εργασιών καταγραφής του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, συνεργεία της αναδόχου εταιρείας συλλέγουν επίγεια όλα εκείνα τα γεωχωρικά δεδομένα, των οποίων η θεματική πληροφορία και η γεωμετρική θέση θα συμπληρώσουν τα δεδομένα που απαιτούνται βάσει προδιαγραφών της σύμβασης, που έχει ορίζοντα υλοποίησης τους 5 μήνες.

Πρόκειται για ένα πλήρες και απαιτητικό έργο με 100% αυτοχρηματοδότηση και ανάληψη ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Την εγκατάσταση νέων Φωτιστικών σύγχρονης τεχνολογίας LED, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου.

2. Τη λειτουργία "Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας" τουλάχιστον σε επίπεδο κόμβου (Pillar), για 12.515 Φωτιστικά Σώματα / Λαμπτήρες / Προβολείς στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων

3. Σύστημα περιοδικής και επεμβατικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reportingκαι στατιστική παρακολούθησης).

4. Αξιοποίηση του Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας, για την εγκατάσταση απαραίτητων υλικών και λογισμικού για τη λειτουργία εφαρμογών Smart Cities.