Εκτύπωση

Στο πρόγραμμα της UNICEF «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» o δήμος Βόλβης

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο δήμος Βόλβης με την UNICEF και καθίσταται ο 11ος ελληνικός δήμος με τον τίτλο της Υποψήφιας Φιλικής Πόλης για Παιδιά

Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και την παράδοση της επίσημης σφραγίδας της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας και ο διπλωματικός εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα Luciano Calestini ανακοίνωσαν την ένταξη του Δήμου Βόλβης στο παγκόσμιο πρόγραμμα «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

Στόχος του προγράμματος είναι η μετατροπή αστικών κέντρων και κοινοτήτων σε πόλεις όπου υπηρεσίες, παροχές, προγράμματα και δημόσιοι χώροι αναπροσαρμόζονται με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και των νέων.

Ο δήμος Βόλβης είναι ο 11ος δήμος στην Ελλάδα που λαμβάνει τον τίτλο της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά.

Το πρόγραμμα «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF η οποία εφαρμόζεται ήδη σε 47 χώρες ανά τον κόσμο συνδέοντας δήμους, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο, τα μέσα ενημέρωσης και, το σημαντικότερο, παιδιά και νέους με σκοπό να κάνουν πιο φιλικές τις πόλεις και τις κοινότητές τους προς αυτά.

Ο κ. Calestini καλωσόρισε τον δήμο Βόλβης στο πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι «είμαι ενθουσιασμένος που θα δουλέψουμε μαζί, για να κάνουμε το Δήμο Βόλβης φιλικό για τα παιδιά. Η UNICEF και το ελληνικό κράτος έχουν συμφωνήσει σε ένα πενταετές εθνικό πρόγραμμα για την ευημερία κάθε παιδιού στη χώρα, με τους δήμους και τις κοινότητες να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας για την άμεση παράδοση αποτελεσμάτων και υπηρεσιών σε παιδιά και νέους. Προσβλέπουμε σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με το δήμο Βόλβης και προσκαλούμε κάθε δήμο στην Ελλάδα να ενταχθεί σε αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλβης τόνισε πως αποτελεί πρώτιστο καθήκον η προάσπιση, με κάθε τρόπο, της ζωής των παιδιών μας, για τον σκοπό αυτό ο δήμος Βόλβης έχει αναπτύξει σειρά συνεργασιών, αναφέροντας ενδεικτικά την UNICEF και «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Με κατευθυντήριες αρχές την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) και τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), ο δήμος Βόλβης  και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα θα συνεργαστούν για το βέλτιστο συμφέρον και την ευημερία των παιδιών και των νέων στην πόλη.

Μέσα από κοινές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, συλλογής δεδομένων και προγραμματικών παρεμβάσεων για παιδιά και νέους, η συνεργασία των δυο φορέων στοχεύει στην ενίσχυση της προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους και σε χώρους εκπαίδευσης, την προώθηση της συμμετοχής των παιδιών και των νέων σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων καθώς και παρεμβάσεις στους τομείς της καταπολέμησης της βίας κατά των παιδιών, της ισότητας των φύλων, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της απασχόλησης των νέων.

Στο πρόγραμμα της UNICEF «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» o δήμος Βόλβης