Εκτύπωση

ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ 100ΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ

sima

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 

 

 

ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ 100ΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ

Παρουσία εκατοντάδων Σέρβων τουριστών ο δήμος Βόλβης σε μια μουσική εκδήλωση τίμησε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Σερβίας

Κατάμεστο από κόσμο το Αμφιθέατρο Σταυρού, το Σάββατο 28 Ιουνίου γέμισε με ελληνικά και σέρβικα τραγούδια, σε μια εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ελληνοσερβικής φιλίας, που οργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (Ο.Π.Α.Π) του δήμου Βόλβης.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των χιλιάδων Σέρβων που άφησαν τη ζωή τους στα πεδία μαχών της Μακεδονίας πριν από 100 χρόνια στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μικτή Χορωδία της Μουσικής Σχολής του δήμου Βόλβης, και η Αντρική χορωδία Βελιγραδίου (του γνωστού συνθέτη Goran Brecovic) προκάλεσανσυγκίνηση με το πρόγραμμα τους, που έκλεισε με το γνώριμο μουσικό θέμα από την ταινία «Ο καιρός των Τσιγγάνων».

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας αναφέρθηκε στους περίπου 9.000 Σέρβους στρατιώτες που αγωνίστηκαν δίπλα στους Έλληνες κι έχασαν τη ζωή τους προασπιζόμενοι την ελληνική γη μένοντας για πάντα στη Θεσσαλονίκη, ενταφιασμένοι στο συμμαχικό νεκροταφείο, σηματοδοτώντας τους κοινούς αγώνες των δυο λαών.

Μίλησε ιδιαίτερα για τους δεσμούς που συνδέουν το δήμο Βόλβης και τους κατοίκους του με τον σέρβικο λαό. Για την παρουσία των χιλιάδων Σέρβων τουριστών κάθε χρόνο, πολλοί εκ των οποίων παρακολούθησαν την εκδήλωση καθώς υπήρχε παράλληλη μετάφραση στα σέρβικα. Για τους προσωπικές σχέσεις πολλών κατοίκων με Σέρβους, για τη συνεργασία του δήμου Βόλβης με τους δήμους Κρούσεβατς και Νις, αλλά και τις διπλωματικές αρχές της Σερβίας στη χώρα μας, για την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε πρόσφατα με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σέρβους πλημμυροπαθείς.

«Επιλέξαμε τον πολιτισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βόλβης, «για να δώσουμε το στίγμα αυτής της άρρηκτης φιλίας των δυο λαών, με ακούσματα τόσο οικεία και τόσο γνώριμα σε όλους». Ευχαριστήριο χαιρετισμό απηύθυνε στο κοινό και ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Σίνιτσα Πάβιτς.

1

2

3

4

5